Dorpsplatform, Laatste

Nieuws van het Dorpsplatform

Energietransitie

De gevolgen van het eind 2015 gesloten klimaatakkoord in Parijs beginnen merkbaar te worden in Woerden. Recent heeft het college van B&W het Afwegingskader grootschalige duurzame energie gepubliceerd, waarop tot 18 april kon worden gereageerd. Omdat deze plannen forse impact hebben op de leefomgeving van ons dorp en omdat het tempo van besluitvorming onverwacht werd versneld, stond het dorpsoverleg van 14 april jl. in het teken van dit onderwerp en werd wethouder Tymon de Weger uitgenodigd voor een toelichting hierop.

Samengevat komen deze plannen er op neer dat Woerden voornemens is 4 grote windturbines in de polders Reijerscop en Cattenbroek te plaatsen, alsmede een groot zonnepanelenveld. Ook zal aandacht worden besteed aan het stimuleren van zonnepanelen op particuliere daken en bedrijfspanden, en aan kleine windmolens op boerenerven. De impact van met name de grote windturbines (240 meter hoog) op de leefomgeving en mogelijk op de gezondheid (geluid en slagschaduw) van zowel mens als dier is groot.

Mogelijke situatie met zicht op 5,6 mw windmolens

De Weger betoogde dat op alle aspecten grondig onderzoek is gedaan, er goed onderbouwde adviezen liggen onder de voorgenomen besluitvorming en veel gesprekken met inwoners zijn gevoerd. Volgens de wethouder zijn de mogelijkheden voor klimaatverbetering tot 2030 beperkt tot wind en zon. Daarna zullen er mogelijk ook andere alternatieven komen.

In het dorpsoverleg werd duidelijk dat er veel vraagtekens bij bewoners zijn over de plannen en er veel scepsis is bij de realisatie daarvan. Met name de weerstand tegen de grote windturbines is groot en lijkt toe te nemen. Ondanks de vele gevoerde gesprekken met inwoners van Harmelen voelt men zich niet gehoord en niet serieus genomen in deze plannen.

Tijdig binnengekomen reacties op de plannen zullen worden verwerkt, waarna het definitieve voorstel in juni 2021 naar de gemeenteraad gaat. Na het besluit van de gemeenteraad zal dit voorstel samengevoegd worden met de voorstellen van andere U16 gemeenten, waarna in september nog een inspraakronde zal plaatsvinden.

Op de site van de gemeente vind u alle informatie over de plannen. Aarzel niet uw mening te geven. Dit kan bij (leden van) de gemeenteraad.

Website | + berichten
Naar boven