Algemeen, Bedrijf

Bloem Harmelen viert eerste lustrum en ontvangt certificaat Duurzaamheid!

Twee bijzondere gebeurtenissen bij Bloem Harmelen pas-seerden afgelopen zomer de revue. Op 12 augustus was het vijf jaar geleden dat Helma van Rijn en Marja Vos de deuren openden van de nieuwe winkel aan de Kalverstraat 18. Tevens kregen de jubilerende onderneemsters op 2 september uit handen van wethouder Bolderdijk het certificaat zilver uitgereikt, omdat Bloem als eerste duurzame bloemenwinkel binnen de gemeente Woerden te boek staat.

Helma en Marja leerden elkaar kennen via de bloemisten opleiding op de Middelbare Tuinbouwschool in Rijswijk. Beiden hadden sinds hun jeugd al veel interesse in alles wat te maken had met wat groeit en bloeit. Marja koos voor de bloemen, nadat ze op de Mavo een cursus bloemschikken volgde en graag iets creatiefs wilde doen. Helma werkte thuis regelmatig mee in de kas en deed ook haar vervolgopleiding in Rijswijk. Marja werkte bij de bloemenzaak van Marius Overbeek toen hij zijn zaak verkocht aan de Plus. Ze nam direct contact op met Helma, waarmee ze al heel lang goed bevriend was en de weg vrij was om aan de overkant Bloem Harmelen te beginnen.

Milieueisen
Om voor het duurzaamheidscertificaat in aanmerking te komen, moest aan meerdere milieueisen voldaan worden. Oa.de inkoop van bloemen en planten moet voor minimaal 30% bestaan uit duurzame producten met een speciaal keurmerk.Wat overblijft aan verpakkingsmateriaal en bloemenresten wordt zo goed mogelijk gescheiden voor hergebruik. Ook wordt gecontroleerd op zo energieneutraal mogelijk werken in de winkel door onder meer het gebruik van groene stroom en ledverlichting. Zo wordt de fairtrade roos gekweekt in landen met een warmer klimaat, waar verwarmde kassen niet nodig zijn. Daar wordt officieel toegezien op het gebruik van veilige bestrijdingsmiddelen, zoals het inzetten van natuurlijke vijanden. De bezorging en het transport gebeurt met auto’s die minder CO2 uitstoten.

Koop lokaal
Helma en Marja kijken met plezier terug op de maand september. Marja: ,,Er was dit jaar ook al geen Septembermarkt. Daardoor was er toch een beetje reuring in het dorp. Veel mensen kwamen af op onze leuke aanbiedingen en de Meet and Greet met een kweker, die goede adviezen gaf en leuke promotiefilmpjes liet zien en diverse noviteiten bij zich had.Marja benadrukt dat er naast bloemen en planten ook veel keus is aan bijpassende vazen en potten en andere accessoires. Ook zijn er ook losse bloemen te koop en artikelen om bloemstukjes te maken. Bloem is onder meer gespecialiseerd in het vervaardigen van bruidswerk en rouwstukken. Daarnaast gaven ze tot de Coronacrisis uitbrak workshops in de extra grote bindruimte. ,,Dit wordt momenteel afgeraden door de branche organisatie. Het moet wel verantwoord zijn”, aldus Helma. Marja, wijst op de grote werkruimte waar een van de negen teamleden boeketten maakt. Ze is blij dat Harmelen hun de klandizie gunt. ,,Koop lokaal”, is hun oproep aan de inwoners van het dorp. Dat is nodig om de winkels te behouden. Hier krijg je uitleg over hoe je de planten verzorgt. Wij geven graag advies en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Dat geldt ook voor de webshop, die bereikbaar is via: www.bloemharmelen.nl/webshop

Website | + berichten
Naar boven