Bedrijf

Nieuwe bedrijfsleider PLUS krijgt vuurdoop in coronatijd

In februari begon Michael de Bruijn (29) aan zijn nieuwe baan als bedrijfsleider van PLUS van Velzen aan de Kerkweg. Nauwelijks zes weken later brak de corona crisis uit en sloeg Nederland massaal aan het hamsteren.

‘Dat was mijn vuurdoop’, zegt De Bruijn, ‘ondanks dat we er al rekening mee hadden gehouden en onze vakken extra hadden gevuld’, zijn we toch een beetje overvallen door de hysterie die het hamsteren teweeg bracht. Vervolgens waren een aantal ar- tikelen een tijdlang moeilijk of niet verkrijgbaar. Er werd meer thuis geconsumeerd en de om- zetten van de supermarkten ste- gen. Producten als borrelhapjes, chips, bakproducten, pannen- koekenmix, afbakbroodjes, handzeep en schoonmaakpro- ducten waren niet aan te slepen. Ook werd hij geconfronteerd met extra maatregelen, zoals het plaatsen van plexiglas en desin- fectiemiddelen en het bewaren van de anderhalve meter afstand. Dat laatste was moeilijk met veel vakkenvullers in de winkel en dus verplaatste hij deze werk- zaamheden zo veel mogelijk bui- ten de openingstijden. De online bestellingen verdubbelden en de verzoeken om de boodschappen thuis te bezorgen leverden daar- door veel problemen op. Maar ook dat gaat inmiddels beter, naast de eigen bestelwagen is er nu een elektrisch wagentje dat de inmiddels 30 bestellingen per dag aankan. Nu alles in wat rusti- ger vaarwater gekomen is wordt het dus tijd om nader kennis te maken met Michael de Bruijn. Hij begon als 14- jarige met een bijbaantje in de PLUS super- markt in zijn toenmalige woon- plaats Lopik. Het bijbaantje werd na de havo een fulltime baan, waarna hij besloot alsnog te gaan studeren. In zijn laatste studie- jaar ging hij op kamers in Haar- lem omdat hij ging afstuderen in Amsterdam.

Na zijn studie koos hij voor een kantoorbaan. In Amsterdam en bleef in Haarlem wonen. Min of meer bij toeval kwam hij weer in contact met Harold van Velzen, die eigenaar is van twee PLUS supermarkten in Harmelen en in Lopik. In die plaats stond een watertoren te koop en samen met Van Velzen verkenden Michael en zijn vriendin de mogelijkhe- den om de watertoren te kopen en er iets voor zichzelf te begin- nen. Uiteindelijk ging die koop niet door, maar op de afsluitende borrel met Van Velzen hoorde Michael dat deze een nieuwe be- drijfsleider zocht voor de PLUS in Harmelen. ‘Ik had van het hele gedoe met de watertoren ont- dekt dat er iets ondernemends in mij zit, waar ik veel energie van kreeg’, aldus Michael. ‘Ik merkte dat ik het directe contact met de consument miste tijdens het werk op kantoor. Het is heel leuk om denken en doen te combine- ren. En bezig te zijn met jonge medewerkers en hen op te leiden’. Er zijn 79 medewerkers bij de PLUS, vijftien hebben een con- tract voor een vast aantal uren. Nu de ergste drukte achter de rug is focust Michael zich op een aantal zaken die hij wil ver- beteren. ‘We willen minder lege vakken en strakker op de proces- sen zitten’, zegt hij. De komende weken ondergaat de winkel een ‘mini metamorfose’, waarbij er wat nieuwe stellingen worden ge- plaatst en er meerdere schappen- plannen gewijzigd worden. Ook de winkelverzorging heeft zijn aandacht. ‘Ik wil minder obsta- kels op de vloer om de klant meer ruimte te bieden’. De openingstijden zijn weer verruimd naar 0.800 tot 21.00 uur, op zondag van 10.00 tot 18.00 uur. ‘Het waren hectische weken, waarin we veel waardering kregen van klan- ten’, zegt de bedrijfsleider. Weken waarin ook veel mooie initia- tieven ontstonden zoals de tulpenactie voor de verzor- gingshuizen. Het motto van de super- markt is: goed eten, goed voor elkaar, goed voor de buurt. In het kader van goed voor elkaar hangt om de hoek een AED apparaat. Verder sponsort PLUS het 1e elftal van SCH’44 en pro- ducten die overblij- ven gaan naar de voedselbank. Voor goed voor de buurt oriënteert hij zich op de verkoop van nog meer lo- kale en regionale producten, zoals appels van Goes, vleeswaren van Ferry Lempers en ijs van ijs- boerderij de Morgen. Als laatste noemt hij het spaarsysteem. Vier euro aan zegels levert zes euro op. En nog meer als je kiest voor een voucher van een van onze plaat- selijke winkels, dan levert een vol velletje zegels wel 10 euro op. Waar krijg je nog zoveel rente?

Heeft Michael de Bruijn nog toekomstplannen? Ten eerste gaat hij verhuizen van Haarlem naar Kamerik. En daarna wil hij de interne PLUS ondernemers- opleiding volgen om uiteindelijk franchisenemer te worden van een eigen supermarkt. Voorlopig blijft hij aan de slag in Harmelen. Wij van de Harmelense Dorps- krant wensen hem veel succes daarbij.

Website | + berichten
Naar boven