Algemeen

De trotse ouders van: Ellen van Dijk

Ellen wordt door haar ouders gefeliciteerd na het behalen van het Wereldkampioenschap

Natuurlijk zijn Nico en An-neke van Dijk trots op hun dochter Ellen. Zij werd op 20 september j.l. Wereldkampioene tijdrijden op het WK in België en won zilver op de ploegentijdrit. ‘Maar’, haasten zij zich er aan toe te voegen, ‘we zijn ook trots op onze beide zoons!

Naar aanleiding van de succes-sen van deze geboren en getogen Harmelense wielrenster spreek ik met haar ouders. Zij volgen hun talentvolle dochter op de voet en dat ook letterlijk. Niet alleen in de vele plakboeken die zij bijhielden, maar als het even kon gingen zij ook naar de EK en WK wedstrijden toe in Europa en naar de Olympische Spelen in Londen en in Rio de Janeiro. In Rio zagen zij hun dochter door een stuurfout 4e worden. De Spelen van 2021 moest Ellen helaas missen doordat zij corona kreeg. Des te mooier is nu de beloning op dit Wereldkampioenschap na al het trainen en zwoegen van het afgelopen jaar. De emoties na de finish werden Ellen zichtbaar te veel en ook beide ouders, natuurlijk aanwezig, moesten wel een traantje wegpinken. Zij geven toe dat de spanning tijdens zo’n wedstrijd hun ook vaak te veel wordt. ‘We combineerden het bezoeken van wedstrijden vaak met een vakantie, maar door de spanning was het eigenlijk ook geen echte vakantie’, zeggen zij. De sportieve genen heeft Ellen vast geërfd van moeder Anneke. ‘Ik hield erg van schaatsen en nam Ellen al jong mee naar de ijsbaan’. Nu nog fietst en wandelt zij veel en liep drie keer de Vierdaagse. Al snel kreeg dochter Ellen de smaak van het schaatsen te pakken en was daarin als junior succesvol. Doordat zij ’s zomers, zoals veel schaatsers, trainde op de fiets kreeg de liefde voor de fiets de overhand.

En met groot succes. Maar liefst 6 x won zij een WK, op de scratch op de baan, op de ploegentijdrit en op de individuele tijdrit. De erelijst van de 34-jarige renster is lang. Naast de vele titels prijkt ook een roze trui, gewonnen in de Giro Rosa. Weten de ouders hoe lang hun dochter nog doorgaat? ‘Waarschijnlijk is zij nu op de top van haar kunnen, maar ze gaat nog wel een jaar door’, denken zij. Ellen, die rijdt voor de ploeg TREK-Segafredo en tegenwoordig in Woerden woont, heeft bewegingswetenschappen gestudeerd in Amsterdam. Daar zou zij wel wat mee willen doen, denken Anneke en Nico. Bijvoorbeeld iets met kinderen, die immers meer moeten bewegen. Intussen toont moeder Anneke mij een foto die zij tijdens ons interview geappt kreeg en waarop Ellen te zien is, al fietsend door het Groene Hart. Dat wijst er op dat Ellen van Dijk haar racefiets nog lang niet aan de wilgen gaat hangen!

Website | + berichten
Naar boven