Bedrijf

De kievit, blij verrast met zonnepanelen!

Eindelijk heeft De Kievit elektriciteit. En daar zijn de vrijwilligers heel erg blij mee, zegt Gerrit van der Vliet, voormalig landbouwkundig ingenieur en al jaren vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting De Kievit Harmelen.

Gerrit van der Vliet (rechts) overhandigt als dank een pakket wijn aan Jan Roest

‘Het is een grote stap voorwaarts’. De elektriciteit wordt opgewekt door zes zonnepanelen die onlangs op het schuurdak geplaatst zijn door JR Techniek. Op een mooie zomerochtend tref ik Gerrit en Jan Roest, directeur van JR Techniek, aan op dit prachtige natuurgebied aan de rand van Harmelen. Het bestuur van de stichting vroeg het bedrijf van Jan Roest naar de mogelijkheden van zonnepanelen, waarop de directeur besloot deze, ter ere van het 35-jarig bestaan van JR Techniek, te schenken. ‘Het biedt ons zoveel meer mogelijkheden’, aldus Gerrit van der Vliet. ‘Nu we elektriciteit hebben kunnen we ’s avonds vergaderen bij goed licht, de accu ‘s opladen van de elektrische maaiers die er gaan komen ter vervanging van de vervuilende benzinemachines, maar bovenal audiovisuele middelen inzetten als we schoolklassen ontvangen’. Een belangrijke taak van een groep vrijwilligers op De Kievit is het om de jeugd in aanraking te brengen met natuur en milieu. Elk jaar worden alle schoolklassen in Harmelen uitgenodigd voor een bezoek. De leerlingen gaan dan bijvoorbeeld beestjes vangen in de sloten, krijgen les over insecten, of over allerlei seizoensgebonden natuurverschijnselen.

Via zijn kinderen kwam ook Jan Roest in aanraking met De Kievit en zodoende kreeg het terrein zijn volle sympathie. Zijn bedrijf is al sinds 1985 met een klein vakbekwaam team gespecialiseerd in elektrotechniek, licht- en krachtinstallaties, zonnepanelen, pomp- en beregeningsinstallaties, klimaattechniek, centrale verwarming, warmtepompen, airconditioning, ventilatietechniek en tuinbouwtechniek. Gerrit van der Vliet is een van de ongeveer 20 mensen die wekelijks op het terrein actief zijn. Zo is er een tuingroep die de tuin verzorgt, een drietal technische mensen, een groep die de scholen begeleidt, een groep mensen die het buitenterrein onderhoudt en een groep die de huisjes onderhoudt en de maandelijkse zondagactiviteiten vormgeeft. De stichting krijgt geen subsidie maar krijgt inkomsten van een trouwe groep donateurs en uit de jaarlijkse collecte . Nu die dit jaar niet doorgaat zijn er onlangs huis aan huis folders verspreid waarin gevraagd wordt een éénmalige gift te doen of donateur te worden.

U vindt meer informatie op: www.dekievitharmelen.nl.

Website | + berichten
Naar boven