Dorpsplatform

Nieuws van het Dorpsplatform

Maak Harmelen groener

Meer groen en minder (tegel)grijs. Ook in Harmelen. Het is beter voor het klimaat, maar het staat ook leuker en gezelliger, en de bijen en vlinders zijn er blij mee. Er zijn interessante mogelijkheden en inspirerende voorbeelden en die willen we ook in Harmelen (letterlijk) van de grond krijgen.

Bijvoorbeeld:
Tegelwippen: tegel eruit, groen erin!

Vervang tegels door groen. De gemeente wil dit stimuleren en zoekt inwoners die aan deze actie willen meedoen. Meer informatie of meedoen? klimaatbestendig@woerden.nl

Groen aan de buurt

Een ander voorbeeld is Groen aan de Buurt. Deze actie beoogt ‘vergroening’ van de buurt. Dat kan op veel manieren. Provincie en organisaties van natuur en milieu stellen vouchers ter beschikking ter realisatie van een groen bewoners- of vrijwilligersproject. Zie de website van groenaandebuurt.nl

Nassaupark vriendelijk voor vlinders en bijen

Er zijn al leuke voorbeelden van. Bijgaand foto’s van het initiatief Nassaupark. Daar houden inwoners gezamenlijk hun wijk groen, in afstemming met de gemeente. Zeer de moeite waard is hun buurtinitiatief voor bij- en vlinder vriendelijk groen!

Het Dorpsplatform wil ook bijdragen aan de initiatieven van inwoners.

Hebt u ideeën hierover of wilt u hiermee aan de gang? Laat het ons weten, dan kijken we wat we voor u kunnen doen. secretaris@dorpsplatformharmelen.nl

Informatie vanuit het bestuur Dorpsplatform.

Er speelt erg veel op dit moment wat de aandacht vraagt en waarvoor we ons willen/moeten inzetten en die op vrijwel elke vergadering terugkeren. We benoemen de belangrijkste.

Harmelerwaard

In april werden we door wethouder De Weger en de Vereniging Harmelerwaard bijgepraat over recente ontwikkelingen. De leden van de Vereniging Harmelerwaard hebben de gemeente aangegeven na te denken over een mogelijk vertrek uit dit gebied. Belangrijke redenen is, dat uit onderzoek is gebleken dat het niet lang meer rendabel is hier te blijven (investeringen m.b.t. milieu en vrijwel geen expansie mogelijkheden).

Deze ontwikkelingen leiden er ook toe dat opnieuw gekeken wordt naar het eerder dit jaar goedgekeurde ontwerp bestemmingsplan ontsluiting van de Harmelerwaard, inclusief de aanleg van een brug over de Leidsche Rijn.

Het Dorpsplatform is in gesprek met de Vereniging Harmelerwaard om een goed inzicht te krijgen in de mogelijke impact hiervan voor Harmelen.

Energietransitie

Er is veel te doen over het project “Afwegingskader grootschalige duurzame energie”. Hierover heeft de gemeente meerdere sessies gehouden, waarbij telkenmale de afdronk is dat niet serieus geluisterd wordt naar de bewoners. In april hebben wij hierover een dorpsoverleg gehouden en aansluitend een brief naar de gemeente gestuurd (zie onze website hierover).

De komende periode zal hierover nog wel het een en ander te doen blijven en blijven we dit volgen. Inmiddels is het Afwegingskader grootschalige duurzame energie aangeboden aan de gemeenteraad. Op 15 juli neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop inwoners hun mening kunnen laten horen aan de raadsleden. Zie hiervoor de website van de gemeenteraad en de gemeente Woerden.

Bouwplannen

Er staan meerdere bouwplannen op stapel in Harmelen. In april is het ontwerp bestemmingsplan Hof van Harmelen door de gemeente gepubliceerd. Het Dorpsplatform heeft al eerder laten weten dat er in de bouwprojecten in Harmelen meer ruimte moet zijn voor sociale huurwoningen en met name levensloopbestendige woningen die geschikt zijn voor starters en senioren. Zoals ook in de woonvisie is vastgesteld. Het is zeer de vraag of dit gerealiseerd wordt, in de plannen voor Hof van Harmelen staan 24 sociale koopwoningen genoemd. Huurwoningen ontbreken. Een ander punt betreft de communicatie met de inwoners. De indruk bij de inwoners is dat hun meningen en inbreng niet serieus wordt genomen door de gemeente. Het Dorpsplatform heeft een brief gestuurd naar de gemeente en de gemeenteraad. Hierin dringen wij aan op meer geschikte woningen voor starters en senioren en vragen de gemeente tevens om aan te geven hoeveel van deze woningen zijn beoogd in alle bouwplannen van Harmelen. Voorts dringen wij aan op betere communicatie met de inwoners, bijvoorbeeld door gedane toezeggingen over aanpassingen ook waar te maken.

Omgevingsvisie

Per 1 januari 2022 moet iedere gemeente, als onderdeel van de nieuwe Omgevingswet, een Omgevingsvisie hebben. Hiervoor organiseert de gemeente in mei een tweetal sessies, waarvoor diverse belangengroepen zijn uitgenodigd, waaronder ook het Dorpsplatform. Een verslag hiervan kunt u in de loop van juni op onze website terugvinden.

Website

Op onze website (www.harmelen.nu) houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen op de onderwerpen die ons dorp aangaan en kunt u ook zelf uw mening geven of ideeën aandragen voor onderwerpen waaraan wij aandacht moeten besteden.

Website | + berichten
Naar boven