Geschiedenis

Historie: ORANJEFEESTEN door de jaren heen.

Oranjefeesten worden in Harmelen al een tijd gevierd, in ieder geval vanaf 1937. In de tijd net na de oorlog bestond het Oranjefeest vooral uit een optocht van versierde wagens en verklede mensen door het dorp.

De festiviteiten werden door de jaren heen steeds verder uitgebreid tot het feest dat we tegenwoordig kennen. Het Oranjefeestcomité werd Oranjevereniging Harmelen en uiteindelijk werd Koninginnedag op 30 april door de kroning van koning Willem Alexander veranderd in Koningsdag op 27 april.

De kinderspelen werden voorheen gespeeld op het schoolplein en grasveld rond de oude Hofwijkschool, die toen nog aan de W.A laan stond. Later zijn de kinderspelen verplaatst naar de “bomenbuurt”. En het laatste jaar voor het eerst rondom de kerk midden op het dorp.

Verschillende Dorpsspelen passeerden de revue. Noord tegen Zuid staat toch wel bij de meeste Harmelenaren in het geheugen gegrift. De strijd begon vaak al een paar weken van tevoren tussen de inwoners van de ene en de andere kant van de Rijn. Zuid was oranje gekleurd en Noord rood-wit-blauw. Straten en huizen werden versierd. Tijdens Koninginnedag was er een heuse Zuid- en Noord tribune stampvol met publiek in de juiste kleuren. Bij sommige opdrachten moest het publiek ook meedoen, bijvoorbeeld als er zoveel mogelijk linkerschoenen in maat 42 verzameld moesten worden.

Maar menigeen herinnert zich ook vast de Oranje-star-show; een soort playbackshow met bekende Harmelenaren als deelnemers. Het podium was opgesteld voor de bank en het publiek op het gras bij de kerk. Op het plein naast de Kloosterhoeve stond toen de grote biertent. Hilarisch was het om deze Harmelenaren in de meest bijzondere outfits te zien en dan ook nog te zien zingen en dansen. Op de foto bijvoorbeeld de postbodes uit die tijd die “jailhouse-rock” playbacken.

En niet te vergeten de brandweerspelen die door de jaren heen steeds gekker en grootser opgezet werden onder leiding van onze eigen vrijwillige brandweermannen.

Harmelen mag trots zijn op de gezelligheid rondom Koningsdag! Hopelijk mogen we snel weer zo’n mooi dorpsfeest vieren.

Website | + berichten
Naar boven