Algemeen

HARMELENSE DORPSVLAG TE KOOP

Wat zou het mooi zijn alsveel inwoners van Harme-len op een bepaalde dag,bijvoorbeeld tijdens de sep-tembermarkt of bij andereplaatselijke evenementen, deHarmelense dorpsvlag uitste-ken’, zegt Ane van Ekeren.

Ane is lid van de ProjectgroepHarmelen van de SHHV, deStichts Hollandse-HistorischeVereniging, die de geschiedenisvan Harmelen probeert levendte houden. Nu er in deze coronatijd in veel steden en dorpen eengevoel van saamhorigheid heerst,is een eigen vlag bij uitstek eensymbool hiervan. De laatste tijdsteeg dus de vraag naar Harme-lense vlaggen eninmiddels zie jeal aan een aantalwoningen in onsdorp de dorps-vlag wapperen.De projectgroepbesloot aan devraag te voldoenen er een aantalte laten maken,maar had hierniet voldoende middelen voor.Gelukkig kregen zij hulp vannotaris Van Solkema die hierinwilde participeren. De Harme-lense vlag werd op 26 mei 1977door de gemeenteraad vastge-steld en bestaat uit drie banengeel, zwart, geel met twee roderuiten boven de zwarte baan eneen rode ruit eronder. De vlag isafgeleid van het wapen van de fa-milie Van Zuylen van Harmelen,de bezitters van de heerlijkheidHarmelen. De ruiten dateren uitde tijd dat de heren van Woer-den zeggenschap over Harmelenhadden. Van de zwarte balk is deherkomst niet bekend. Het ont-werp van de vlag is gemaakt doorJoop Berkhout.

De vlag is te koop bij Ane van Ek-eren van de Projectgroep (linksop de foto), via historischhar-melen@gmail.com en bij GerritBoes (rechts), Dorpsstraat 233,telefoon 0348 442175.

Anneke Boskma
+ berichten
Naar boven