Dorpsplatform

Nieuws van het Dorpsplatform

Op 17 november vond de Dorpsavond digitaal plaats, voor het eerst in de historie. Vanwege de Corona was dit de enige manier om onze inwoners bij te praten over belangrijke zaken die ons allen aangaan. Wij verwachten dat we de komende periode vaker via dit medium bewoners zullen moeten informeren en met hen in gesprek gaan over diverse ontwikkelingen en die nu gaande zijn.

Ontsluiting Harmelerwaard

Bart Herremans van de gemeente Woerden en Maarten-Kees van Breukelen (bureau Witteveen+Bos) informeerden ons over het doel van dit plan en de voortgang ervan. Het doel van de ontsluiting Harmelerwaard is het (vracht)verkeer via een nieuwe weg en een brug uit het gebied te leiden. Hierdoor worden de Liesgrassingel en de Breudijk ontlast. Ook moet de Harmelerwaard autoluw worden.

Nieuwe brug en verskeersaansluiting [bron: Witteveen + Bos]

De gemeente is intussen eigenaar van de benodigde gronden, het schetsontwerp is gereed en over het voorontwerp bestemmingsplan is inspraak geweest. Het benodigde budget is beschikbaar vanuit de Provincie Utrecht en de gemeentes Utrecht en Woerden.

De brug wordt een ophaalbrug. Deze wordt, net als de Molenbrug, lokaal en handmatig bediend. Voor dit model is gekozen vanwege het rustieke en landelijk karakter. De brug heeft een ingetogen karakter en vormt een natuurlijk onderdeel van het groene lint langs de rivier. Het is een herkenningspunt vanaf het zuiden. Er is zoveel mogelijk doorzicht over het water, richting de Oude Rijn. De oever loopt door, de brug landt op de oever. De brug blijft lager dan de bomen.

De brug is 8 meter breed, de doorvaartbreedte is 5,6 meter. Als de brug dicht is kan er geen boot(je) onderdoor.

De toegangsweg heeft een snelheid van 60 km/u. De breedte is 5,5 m, zoals de Hugo de Vriesweg. Er komen fietssuggestiestroken. Bij de kruising Noord is afslaand verkeer naar de Harmelerwaard niet mogelijk. Hoe dat gerealiseerd wordt is nog niet helemaal duidelijk. De gemeente Utrecht wil wanneer dit wegvlak klaar is een paal plaatsen op de overgang van de Dorpeldijk naar de Liesgrassingel, waardoor autoverkeer tussen Harmelen en Vleuten via die route niet langer mogelijk zal zijn. Zonder deze maatregel zal er in toenemende mate sprake zijn van extra verkeer en sluiproutes.

Er komt een opstelvak aan de overzijde van de Harmelerwaard. Bij de rotonde aan de zuidkant komt een extra zijtak met opstelvak tussen brug en fietspad.

Hoe nu verder? De aanvullende onderzoeken (naar fauna/flora, verkeersmodel, geluid, luchtkwaliteit en stikstof depositie) zijn afgerond. De inspraaknota is bijna klaar. Het concept bestemmingsplan komt naar verwachting ter inzage eind december. Er komt een gezamenlijke (Utrecht en Woerden) publicatie en informatieavond. Het is de bedoeling dat er gelijktijdig door beide gemeentes een besluit wordt genomen, halverwege 2021. De realisatie wordt gepland voor begin 2022 en zou in datzelfde jaar afgerond kunnen zijn.

Harmelen en Corona

In een gezamenlijke presentatie door Wethouder Bolderdijk en Corinna Mitrovitch (buurtverbinder) werd geconstateerd dat er helaas op dit moment in Woerden sprake is van een opgaande lijn in de besmettingen, in tegenstelling tot de landelijke trend. De impact die de maatregelen hebben op de inwoners is groot, op bewoners en personeel van verzorgings- en verpleeghuizen, en op de ondernemers. De gemeente heeft een team van medewerkers die actief in gesprek gaan met inwoners: waar liggen de problemen en wat kunnen we doen om die te verlichten en eenzaamheid te voorkomen.

Corinna Mitrovitch onderstreept nog eens de ernst van de gevolgen die de maatregelen hebben voor de mensen in Harmelen. Ouderen hebben minder contacten en toenemende eenzaamheid dreigt. De activiteiten in het Dorpshuis, het Trefpunt, GAZA, H2O en van veel andere verenigingen zijn vanwege de extra maatregelen tijdelijk gestopt. Activiteiten zoals samen eten, bridge, koersballen, jeu de boule, werelddansen en klaverjassen zijn geen ‘luxe’ maar juist heel basaal en belangrijk voor de sociale contacten en verbinding.

Ook jongeren hebben last van de maatregelen. Zij kunnen elkaar niet opzoeken en vervelen zich. Er ontstaan soms thuis spanningen. Aan iedere de oproep om hier samen alert op te zijn en om te kijken naar elkaar. De ondernemers proberen te overleven, maar vooral voor de horeca, groothandels, evenementen en catering zijn het zeer zware tijden.

Wat kunnen we zelf doen?
De vrijwilligers en professionals van organisaties wonen, welzijn en zorg proberen zoveel mogelijk contact te houden. Maar iedereen kan wat doen. Kijk om je heen in de buurt, maak een praatje met elkaar, zoek contact met elkaar, voor zover dat mogelijk is. Even buiten, of per telefoon.

We zijn er nog niet, dus volhouden is belangrijk en blijven omkijken naar elkaar.

Graag willen wij van u weten wat u nodig heeft om deel te nemen aan deze informatieavond. Welke onderwerpen wilt u graag terug zien op onze agenda, wat is voor u belangrijk? Waarover wilt u geinformeerd worden? We horen het graag via secretaris@harmelen.nu

Website | + berichten
Naar boven